Уругвай обмисля блокиране на онлайн хазартни домейни

Уругвай е най-новата латиноамериканска държава, която смята да блокира домейните на международно лицензираните онлайн хазартни оператори.

Тази седмица Фернандо Серра, данъчен съветник в Министерството на икономиката и финансите на Уругвай, заяви пред El Observador, че правителството се бори с това как да обложи новите дигитални услуги като Netflix или Spotify. Като част от тази дискусия Серра заяви, че правителството „започва да проучва възможността“ да изготви законодателство, което да позволи на местните власти да блокират „сигналите на онлайн игра“.

Коментарите на Серра дойдоха само две седмици след като заместникът на Националната партия Хорхе Гандини публично се обърна срещу уругвайски футболен отбор, който игра мач, по време, на който носеше фланелки с логото на онлайн букмейкъра Sportingbet. В случай, че вече не сте запознати с този факт, онлайн хазартът е незаконен в Уругвай.

Нарастващата враждебност на Уругвай към международни сайтове за онлайн хазартни игри последва обявяването от колумбийския регулатор за хазарта, че е започнал да блокира някои от 325-те домейна в своя онлайн черен списък. Президентът на Coljuegos, Хуан Перес Хидалго, каза тази седмица, че до 80 обекта ще бъдат отстранени.

Аржентина също се включи в действието, макар че досега вниманието й се съсредоточава върху местните мошеници. Миналата седмица прокуратурата в Буенос Айрес разпореди спирането на домейн, принадлежащ на Miljugadas, онлайн сайт, работещ в провинция Misiones в Аржентина, за залози от Буенос Айрес.

Федералното правителство на Аржентина наскоро се разшумя около създаването на федерална агенция, която да контролира онлайн хазарта, но това е постигнато с натиск от страна на операторите на провинциални лотарии, които твърдят, че нямат намерение да отстъпват контрола върху всякакъв вид хазартна дейност в рамките на границите им.

Само тази седмица Алфредо Монако, председател на Асоциацията на държавните лотарии в Аржентина (ALEA), беше цитиран в местните медии, като напомни на федералните, че националната конституция делегира власт над хазарта в провинциите и по този начин всеки федерален законопроект за онлайн хазарт, който не уважава мнението на провинциалните власти би бил противоконституционен.

Монако каза, че ALEA подкрепя модернизирането на пазара на хазартни игри в страната, но трябва да се внимава да се гарантира, че провинциите, които искат онлайн хазарт, не могат да вземат залози от участници в провинции, които не го искат.