Турция става все по-строга към сайтовете за онлайн хазарт

Турският финансов министър заяви, че се надява да вземе колкото се може повече пари от нелицензираните оператори за онлайн хазартни игри, обслужващи турски играчи.

През уикенда местният медиен център Milliyet цитира министърът на финансите на Турция Наци Агбал, според който годишният оборот на турските играчи, играещи в международно лицензирани онлайн хазартни сайтове, струва около 40 млрд. лири ($11.4млрд.). Агбал (на снимката) каза, че правителството предприема стъпки, за да гарантира, че то ще получи колкото се може по- голяма част от тази мръсна печалба.

През юли Турция съобщи, че планира нова двугодишна репресия срещу незаконния хазарт, независимо дали е на сушата или онлайн. Финансовите институции в страната са били призовани да провеждат тази борба „нощем и ден“, а Агбал заяви, че Съветът за разследване на финансови престъпления (MASAK) координира откриването на незаконна дейност с местните банки.

Местните доставчици на интернет услуги също се занимават с това, докато местните играчи получават зловещи текстови съобщения, които ги предупреждават, че правителството наблюдава тяхното онлайн поведение. Агбал предупреди по-младите залагащи, които може да обмислят онлайн хазарта, че са изправени пред пълната конфискация на банката си за залагания, в допълнение към други санкции (финансови и потенциално лишаване от свобода).

Вестник Haberturk цитира Агбал, като твърди, че незаконните оператори на залагания наемат таксиметрови шофьори като посредници, за да направят ежедневни събирания от банкови сметки, създадени да обработват залаганията. Агбал твърди, че камерите за наблюдение в банките и банкоматите биха могли да документират лица, които извършват сделки, свързани с хазарт, и че тези изображения ще бъдат предадени на прокуратурата.

Естествено, Агбал твърди, че социалният компонент на забрана на онлайн хазартните средства надвишава всяка парична печалба, която правителството може да реализира. Агбал твърди, че „международни престъпни мрежи“ стоят зад много сайтове за онлайн хазарт, а патриотичните граждани не биха „съзнателно или несъзнателно предоставили ресурси, които заплашват националната сигурност на Турция“.

Всеки турски залагащ, който пуска онлайн залог в друг оператор, а не в местния монопол за залагания на SporToto, е определен като предател, макар че в наши дни този епитет обикновено се хвърля върху всеки, който няма плакати на президента Ердоган на стената в спалнята си.

Въпреки все по-явната позиция на Турция по отношение на хазарта, много международни оператори продължават да обслужват пазара, включително Superbahis на GVC Holdings, от Обединеното кралство, който предлага услуги от типа B2B.

Говорейки обаче за GVC Holdings, компанията публикува доклад за печалбата си, и главният изпълнителен директор на компанията, Кенет Александър каза, че турският пазар е „малка част от групата и става все по-малък, защото други пазари растат много по-бързо“. И че Турция „вероятно никога няма да се регулира“ и че пазарът е „далеч по-малко релевантен за нас, отколкото беше преди пет години“.