Нелицензираните сайтове доминират в полския хазартен пазар

В доклад, публикуван от полската юридическа асоциация Graj Legalnie, се твърди, че въпреки неотдавнашното изменение на хазартния закон в страната над 60% от полския пазар на хазартни игри все още се контролира от букмейкъри, които не са лицензирани.

Законодателните промени, въведени през декември 2016 г., предвиждат букмейкърите, които оперират в Полша да плащат 12% данък върху оборота, един от най-високите в Европа, и накараха много международни оператори, включително William Hill, да напуснат пазара.

Повече от година след тези промени докладът посочва, че данъкът е помогнал на полската икономика с над PLN 396 млн.. Въпреки това, Graj Legalnie твърди, че ако новият закон бъде изцяло изпълнен, държавната хазна потенциално може да увеличи тази сума на PLN 594 млн..

В същото време с регулаторните промени беше създаден Регистърът на домейните за незаконно предлагане на хазарт, като се запазиха над 1200 домейна на уебсайтове за хазартни игри и се блокира достъпа до тези сайтове за полските играчи.

Макар че обхватът му е голям, списъкът е непълен и не се актуализира редовно. За да избегнат появата си в черните списъци, нелицензираните оператори често променят имената на домейните си, което им позволява да продължат да работят безпрепятствено.

От лицензирания сектор STS има най-голям пазарен дял с 48%, а чешкият оператор Fortuna и местният полски оператор Tototlotek са следващите най-големи играчи съответно с 31% и 10%.

Въпреки големият брой ограничения, полският правен букмейкърски сектор процъфтява, като през 2017 г. реализира оборот от PLN 3,3 млрд., почти два пъти повече от оборота от PLN 1,7 млрд., отчетен през 2016 г.

Лукас Борковски, член на асоциацията Graj Legalnie, призова полското правителство да направи повече, като каза: „Според нас блокирането на уебсайтовете и плащанията на незаконните оператори трябва да бъдат по-ефективни. А създаденият Регистърът на домейните за незаконно предлагане на хазарт по-често обновяван и по-ефективен.

Това ще доведе до по-справедлива конкуренция на полския букмейкърски пазар и ще намали сивия пазар в полските залагания.“