Lottoland ще плати глоба от £ 150,000 за подвеждане на потребителите

Хазартния регулатор в Обединеното кралство наложи глоба от £150 000 на лотарийния оператор Lottoland за подвеждане на клиентите по отношение на това, на което залагат.

Във вторник Комисията за хазартни игри в Обединеното кралство (UKGC) обяви, че ще изисква от Lottoland да направи принос към социално отговорните каузи в размер на £ 150 000, след като установи, че операторът „не е разяснил на потребителите, че залагат на резултата от лотарията и всъщност не участва в самата лотария”. Lottoland ще плати още £ 9,000, за да покрие разходите на UKGC по проучването.

През февруари британската Advertising Standards Authority (ASA) нанесе удар на Lottoland чрез радио предаване, като обяви, че оператора подвежда потребителите, като те остават с впечатление, че всъщност пряко участват в лотарията на EuroMillions, а вместо това залагат на изхода от нея.

UKGC твърди, че собственото й разследване е установило, че уебсайтовете на Lottoland, рекламите в социалните медии и маркетинговите промоции на трети страни „не успяват да изяснят“, че клиентите фактически залагат на резултата от лотарията.

Ричард Уотсън, директор в UKGC заяви, че тази двусмисленост е „неприемлива и наказателната сума от £ 150k отразява сериозността на грешката на Lottoland“. Уотсън призова другите хазартни оператори да се учат от грешките на Lottoland.

Както беше посочено по-горе, Lottoland позволява на клиентите да залагат на резултатите от лотарията, включително и на EuroMillions. Това спечели гнева на националния лотариен оператор Camelot, който се оплака, че Lottoland предлага на играчите по-рентабилен начин да преследват джакпота на EuroMillions.

През март тази година правителството на Обединеното кралство съобщи, че преразглежда дали да забрани „залаганията от трета страна на извън британските тегления на EuroMillions.“

UKGC премахва маркетинговите си дейности за онлайн хазартни оператори, притежаващи лицензи, като наскоро обяви съвместната си работа с британския Орган за конкуренцията и пазарите, който установи, че има пет оператора, включително Ladbrokes и William Hill, за които са налице съмнения, че нарушават потребителското право чрез подвеждащи оферти при регистрация.