Lottoland може да бъде забранен в три австралийски щата

Компанията Lottoland, базирана в Гибралтар, може скоро да се окаже забранена в три австралийски щата, които се опасяват, че международният бизнес отнема приходите от местните лотарии.

Според съобщения във вестника Herald Sun правителствата на Виктория, Западна Австралия и Куинсланд обмислят възможни начини за прекратяване на операциите на Lottoland, тъй като се опасяват, че агресивните бизнес практики на компаниите могат да бъдат заблуждаващи за клиентите.

Тези съобщения се появиха след като австралийската асоциация за лотарии и печатни издания обяви старта на национална кампания, която призовава услугите на Lottoland да бъдат забранени, за да се запази бъдещето на повече от 4000 местни лотарии. Новата кампания включва брошури, телевизионни реклами и се поддържа от редица новинарски и лотарийни заведения, базирани в Австралия.

Изтъкнати привърженици на кампанията са местния лотариен оператор Tatts Group, който би могъл да се възползва от изключването на Lottoland от пазара на лотарията.

Операциите на Lottoland са свързани с голямо намаление на данъчните приходи на местни лотарии, като приходите от над $90 милиона се очаква да бъдат загубени през следващите три години само в щата Виктория.

Адам Джой, изпълнителен директор на асоциацията на Австралийската лотария и печатни издания, заяви, че кампанията заблуди много австралийци, които са „много объркани“ за модела за залагания на компанията, което накара много хора да мислят, че влизат в лотария.

Джой добави: „Имахме положителна ангажираност както от федералните, така и от щатските правителства за влиянието на залозите на лотарията върху малките предприятия и техните общности“.

Понастоящем Lottoland не плаща никакви данъци в никой от трите щата, които сега предлагат да забранят операциите на компанията, оказвайки влияние върху държавните данъчни приходи. В отговор главният изпълнителен директор на Lottoland неотдавна изрази подкрепата си за прилагането на 15% данък върху потреблението, който понастоящем се обсъжда на федерално и щатско равнище.

Понастоящем само Западна Австралия потвърди, че ще приложи данъчната ставка от 15%, което я прави една от най-скъпите регулирани юрисдикции, в които се извършва хазартна дейност.