Какво ще се случи с хазартния пазар на Гибралтар след Брексит?

Гибралтар е сърцето на хазартното седалище в ЕС. Все още не е ясно коя страна ще отстъпи в преговорите по Брексит за границите на Гибралтар, Великобритания или Испания. Ето защо има няколко сценария за хазартния бизнес на Гибралтар.

В Rock of Gibraltar се намират 30 от най-големите оператори на хазартни игри в света. Една трета от европейския доход за хазарт бе отчетена за онлайн хазарта в Гибралтар през 2016 г. Сумата бе приблизително €15 милиарда и се очакваше двойно по-голяма в близко бъдеще. Всичко бе на прав път, докато не се появи Брексит. По-късно, промените в хазартния бизнес на Гибралтар след Брексит са неизбежни.

Връзката между Великобритания, Испания и Гибралтар

Разположен на южния край на Испания, но част от Британската империя, Гибралтар е в сложна политическа ситуация. Преди столетия Испания загуби територията от Великобритания, през 1700. Сега Брексит отвори вратите за Испания, за да преговаря за контрола над Гибралтар – много стратегическо икономическо място.

Според новинарските сайтове за онлайн хазарта, Испания има правомощието да налага вето на преговорите по Брексит от страна на ЕС. Ако Великобритания откаже да спре контрола над Гибралтар, процесът на излизане може да бъде спрян. В крайна сметка, хазартният бизнес на Гибралтар след Брексит ще бъде повлиян, остава да се види дали териториалният контрол принадлежи на Великобритания или Испания.

Хазартният бизнес в Гибралтар след Брексит

Ако успеят преговорите за Брексит, Гибралтар най-вероятно ще загуби достъп до 500 милиона души на пазара на ЕС. Споразумението за свободна търговия няма да подкрепи хазартния бизнес на Гибралтар след Брексит. От своя страна Великобритания се съгласи да удължи достъпа на Гибралтар до пазара в Обединеното кралство до 2020 г. Британският онлайн пазар на хазартни игри е един от най-големите и най-старите.

В момента повечето оператори на хазартни игри решиха да не напускат Гибралтар. Въпреки това, възможността да се преместят в Малта е също така висока. Няма гаранция какво ще правят. Само времето може да покаже как ще се развие тази ситуация.