Ирландското правителство повишава минималната възраст за хазарт на 18 години

Ирландското правителство е одобрило законодателство, което повишава минималната възраст за влизане и игра в хазартните зали от 16 на 18 години.

Министрите от ирландския кабинет приеха законопроекта за съдилищата и гражданските задължения, но законопроектът няма да влезе в сила, докато не бъде одобрен пълният текст от правителството.

Съгласно настоящия Закон за хазарта и лотарията от 1956 г. 16-годишните могат да влизат в игрални помещения като карнавали, циркове, увеселителни зали и аркади, съдържащи слот машини, забавни игри и събития за спортни залагания. Законопроектът за съдилищата и гражданските задължения обаче изменя това законодателство, забранявайки влизането на тези места на лица под 18-годишна възраст.

Законопроектът също така ще въведе нова част към закона от 1956 г., в която се изяснява съществуващият законодателен език, който управлява лотарии и томболи на спортни клубове, увеличава лимитите за залози и награди, както и въвеждането на унифицирана възрастова граница за хазарта, която да бъде определена на 18 години.

Стъпките за изясняване на законите се предприемат сред опасенията, че местните лотарии и томболи са действали без подходяща власт и регулация, най-вече в областта на лимитите на наградите, които понастоящем са ограничени до €30 000 и подлежат на лиценз от ирландски окръжен съд. Много оператори на лотарии имат награди над това задължително ниво, което накара властите да включат текст, увеличаващ тази граница.

Този законопроект е най-новата част от мерките, които трябва да бъдат въведени с цел да се установи по-голяма степен на контрол върху ирландската хазартна индустрия, а Таоайак Лео Варадкар казва пред The Journal Ireland, че: „Това е важен въпрос. Важно е също така правителството да създаде подходяща регулаторна структура за хазарта, както за регулиране на отрасъла, от който много хора се възползват, но също така и за това, че в резултат на това хората стават пристрастени и неспокойни, както и обедняват. Законодателството в тази област е дългоочаквано.“

Законодателството е отложено за известно време поради „сложността“, свързана с неговото прилагане, но Варадкар заяви, че първите законодателни области ще бъдат въведени на следващата парламентарна сесия.

Не са потвърдени специфични данни. Въпреки това една от мерките за заглушаване е режим на самоизключване, подобен на режима, действащ в момента в Обединеното кралство, при който дадено лице може доброволно да се изключи от всички магазини за залагания и хазартни игри, като се регистрира в комисията по хазарта в Обединеното кралство.